Zlínští podlehli v krásném zápase o bronz po nájezdech Malmö

05.09.2015 13:39
Po loňském šestém místu byl pro zlínské sledge hokejisty úspěchem i zápas o třetí místo, medaile by však byla cenná. Ve skupině s Malmö prohráli ševci 1:2, tentokrát to bohužel opět nevyšlo. Prohra na samostatné nájezdy 2:3 zamrzí.
 

Zlínští začali aktivně a hned v první minutě se mohli ujmout vedení, Julinovi před prázdnou brankou ale puk uskočil. Následně při ponechané výhodě tvrdě pálil Zdeněk Hábl, mířil ale moc vysoko. Na druhé straně zahrozil Eklund, Matoušek byl však připraven. Ševci se ukázali v 8. minutě, kdy Zdeněk Hábl poslal puk na Julinu, jeho ránu ale maskou Nilsson vytěsnil. Skóre se otevřelo v 9. minutě, kdy se přesnou střelou z kruhu prosadil Martin Joppa. Ve 13. minutě však srovnal Sylvester Flis, který prokličkoval celé pásmo a zblízka prostřelil zlínského gólmana. Při přesilové hře nebezpečně pálil Flis, jeho rána minula branku jen o kousek.

 
Na začátku druhé třetiny se ukázal Hampus Nilsson, jeho střelu ale Matoušek parádně lapil. Na druhé straně se snažil z úhlu prosadit Palát, brankáře Nilssona však nepřelstil. Poté při přesilovce se hned po sobě ocitli sami před gólmanem soupeře Joppa a Lidga, ani jeden ale neuspěl. Přečíslení dvojice Šafránek - Hábl také neslavilo úspěch, leč nahrávka na druhého jmenovaného nebyla přesná. Ovšem ve 22. minutě ševci opět vedli, v samostatném úniku se střelou prosadil Marian Ligda. Hned z další akce mohl skórovat Zdeněk Hábl, jeho ránu do šibenice ale tak tak Nilsson vytěsnil. Před sirénou vyzval ke skórování Joppa Davida Hábla, ten ale puk do sítě neprocpal. 
 
Začátek třetí třetiny vzali domácí svědomitě a soupeře pořádně zatlačili, jejich útočení nezastavilo ani oslabení. Když už se ale Malmö dostalo před Matouška, tak bylo nebezpečné - tečovaná střela Lundgrena pořádně vystrašila domácí příznivce. Poté se ukázaly i emoce, nemalá strkanice u branky Zlína dokazovala, o co se hraje. Srovnat mohl Eklund, zblízka ale trefil jen Matoškovy betony. Zlínský kouzelník za chvíli podržel i u střely Ingvarssona, načež si hosté vzali oddechový čas. A ten se ukázal jako účinný již za tři sekundy! Hned po buly vyrovnávací ránu vyslal Niklas Ingvarsson. 
 
Vrátit vedení na stranu Zlína mohl Lidga, ve výtečné pozici byl ale faulován. Tato početní výhoda nevyšla, hned ale následovala další. Na tu si vzal trenér Sedláček time-out, neboť čtyři minuty před koncem toto mohla být rozhodující část utkání. Tlak ševců se zvyšoval, Zdeněk Hábl nejprve branku přestřelil, poté zase zblízka nevyzrál na Nilssona. Na druhé straně domácí vystrašil Lundgren, který trefil síť zvenčí. A následovala ještě jedna šance pro Zlín rozhodnout v základní hrací době, 1:39 minuty před koncem šel totiž soupeř do čtyř. Moc k potrestání nechybělo, pouhých deset sekund před třetí sirénou totiž Zapletal nastřelil tyč.
 
V prodloužení úvodních 21 sekund hráli ševci čtyři na tři a získali si útočnou třetinu. Ačkoli měli domácí většinu času převahu, krom šance Lundgrena, musely rozhodnout až samostatné nájezdy.
 
Na ně se jako první rozjel Eklund a nekompromisní střelou poslal Švédy do vedení - 0:1. Za domácí vyrovnal Zapletal, který poslal puk pod víko - 1:1. Jako druhá z Malmö jel Flis a puk poslal pod saněmi do protipohybu Matouška - 1:2. Srovnáno bylo z hole Joppy, jenž sice nejprve puk zapomněl za sebou, na druhý pokus ale zamířil přesně do růžku - 2:2. Třetí za švédský celek Lundgren taktéž proměnil, puk trefil na zadní tyč. Palát musel dát a to se mu povedlo, kotouč trefil k tyči. Čtvrtou sérii načali domácí, Fojtíkovi ale puk ujel a neproměnil. Za Malmö jel v hrobovém tichu Ingvarsson, k radosti ševců ale trefil jen betony. Pátý ze Zlína se k puku postavil Ligda, kus černé gumy ale poslal do lapačky Nelssona. O bronzu pro Malmö rozhodl střelou pod víko Hampus Nilsson.
 
Nejlepším hráčem za vítěze byl vyhlášen brankář Ulf Nilsson, za Zlínské Martin Joppa.
 
Sestavy:
 
Zlín: Matoušek - Julina, Zapletal, Z.Hábl, Mach - Šafránek, Fojtík, Palát, Stodůlka, Šnajdar, Lidga, D.Hábl, Joppa. Trenér: Tomáš Sedláček.
 
Malmö: U.Nilsson - Ingvarsson, Lundgren, Lindström, Flis, H.Nilsson - Svensson, Flomén, Eklund. Trenér: Mikael Carlsson.
 
Góly: 9. Joppa (Ligda, D.Hábl), 22. Ligda (Ligda, Joppa)  - 13. Flis (Eklund), 37. Ingvardsson (H.Nilsson), rozhod. nájezd H.Nilsson.
 
Třetiny: 1:1, 1:0, 0:1 - 0:0 - 2:3 Vyloučení: 3:5 Využití: Bez V oslabení: Bez Diváci: 120