Zlín vyhrál na Spartě jednoznačně 8:0 a uštědřil soupeři nejvyšší prohru v jeho historii

09.12.2018 00:31

V jednoznačnou záležitost se změnilo utkání mezi sledge hokejisty Sparty a Zlína. Moravané oplatili Pražanům porážku 1:3 z domácího říjnového utkání několikanásobně: vyhráli 8:0 a přepsali historii, neboť uštědřili Spartě nejvyšší porážku v její čtrnáctileté existenci. Hattrickem se blýskl Martin Joppa, pro kterého to byl třetí třígólový večer v sezóně. Pražané se naprosto nezmohli na odpor, ve druhé a třetí třetině vůbec nevystřelil na zlínskou klec. Náskok na čele tabulky mají nyní Zlínští čtyři body, v neděli 9. prosince od 11:45 se v malé hale ČSOB arény v Pardubicích utkají s druhým týmem ligy.

 

Sparta – Zlín 0:8 (0:2, 0:3, 0:3)

 

Branky a nahrávky: 5. Ligda (Rauš), 9. Joppa (Z. Hábl), 21. Joppa, 23. Palát (Z. Hábl, Joppa), 29. D. Hábl (Palát, Joppa), 34. Joppa, 39. Z. Hábl (Ligda), 43. Ligda (Joppa). Vyloučení: 4:0 Využití: 0:2 V oslabení: Bez. Střely na branku: 4:23 (4:8, 0:8, 0:7).

 

Sestava HC Sparta Praha:  Vápenka – Raul, Zapletal (A), – Z. Krupička (A), J. Krupička (C), Novotný, Frolík, Ohar, Nachtigalová, Trefný, Pšenčík.

Sestava SHK LAPP Zlín: Matoušek (Molek) – Julina (A), Z. Hábl – Palát, Ligda (C), D. Hábl, Joppa (A), Stodůlka, Rauš, Hlinka.

 

Zlínští měli od začátku utkání herní převahu. Hned po 25 vteřinách hry hráli početní výhodu. Ač ta sice gólem neskončila, šli hosté do vedení zkraje páté minuty. Puk se odrazil ke kapitánovi hostů Marianu Ligdovi, který už tak těžkou práci neměl. Druhý zásah Zlína přišel v 9. minutě. Chvíli předtím sice sudí chybně zastavil únik Martina Joppy, ten si ale spravil chuť poté, co překonal Vápenku ránou pod břevno.

 

První šance, a jak se později ukázalo i poslední, měli Pražané ke konci první třetiny. Samostatný únik Zdeňka Krupičky i Jiřího Raula ale brankář Matoušek zneškodnil.

 

Prostřední dějství definitivně zlomilo duel na stranu LAPPu. Nejprve využil přesilovku opět Joppa, načež na 4:0 zvýšil tečí David Palát. Ačkoli Moravané polevili, přesto byli dominantní. Pátá odbila po krásném gólu Davida Hábla.

 

Zlínští předváděli krásné kombinace, ze kterých padly další tři góly ve třetím dějství. Postupně využil přesilovku Martin Joppa, který tak završil hattrick, na 7:0 se trefil Zdeněk Hábl. Duel pak stejně jak otevřel, tak jej uzavřel kapitán Marian Ligda – 8:0. Početný tábor zlínských fanoušků tak mohl bujaře slavit.

 

„Bylo to pěkné, soupeř skoro nekladl odpor, v první třetině nás podržel brankář. Bylo to pro nás překvapení, jak to bylo snadné. Vycházely nám kombinace. Celá Sparta jako by si nevěřili, bylo to cítit i na brankáři, který je nepodržel,“ pověděl kapitán SHK LAPP Zlín Marian Ligda.

 

Životní sezónu zatím prožívá jednadvacetiletý útočník Martin Joppa, který na Spartě posbíral šest kanadských bodů za tři góly a tři nahrávky. Šikovný a malý, pouhých třiadevadesát centimetrů vysoký forvard, má za svých šest duelů letos na kontě už tři hattricky a celkově 23 bodů za 12 branek a 11 nahrávek. „Hraje se mi dobře, navíc naše lajna je super. Zkrátka je to pohoda,“ pověděl Joppa, aktuální lídr bodování ligy. Přitom má o dva duely méně než například druhý Pavel Kubeš z Pardubic.

 

„Po takovémto zápase jsem ještě nemluvil. Z naší strany to byl příšerný zápas, který jsme možná měli prohraný už předem. Přistoupili jsme k němu bez pokory, asi jsme měli v hlavách to, že jsme je u nich porazili. Od gólmana až po střídající hráče to bylo všechno špatně. Nám nevycházelo nic. V první třetině jsme sice měli dvě tutovky, ale nedali jsme je. Pak už se to zlomilo a my jsme byli úplně vypnutí. Takto se hrát prostě nedá,“ pověděl zase Jiří Krupička, kapitán a hrající trenér HC Sparta Praha.

 

Onlajn reportáž z utkání naleznete ZDE.