Zlín porazil Spartu až v nájezdech, v neděli jej čeká repríza finále s Pardubicemi

20.02.2016 22:40

Utkání mezi Zlínem a Spartou slibovalo napínavou podívanou, a taky že tomu tak bylo. Zápas musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých nakonec uspěli domácí, kteří tak i nadále mají svůj osud v tabulce ve vlastních rukou. V neděli od 11:30 hodin je čeká repríza loňského finále s Pardubicemi.

 

Zlín – Sparta 2:1 sn. (1:0, 0:0, 0:1 – 1:0)

 

Jako první měl dobrou možnost hostující Raul, zblízka ale pálil příliš vysoko. Na druhé straně ihned po buly střílel někdo z domácích, přičemž puk se zastavil na horní síťce. Nadále byli lepší Zlínští, což dokládá statistika, v první třetině LAPP přestřílel svého soupeře 9:1! Jenomže gól ne a ne přijít, Šafránkův únik skončil v lapačce Vápenky, stejně si vedl i pokus Juliny. Ve 13. minutě zase Šafránek osamocen před brankou Sparty nedokázal ideálně zakončit. Stav se ale přeci jen do konce první periody měnil, do vedení se dostali domácí. Erik Fojtík projel obranou soupeře a v samostatném úniku se prosadil bekhendovou kličkou.

 

Ve druhé patnáctiminutovce už se hra celkem srovnala, šancí přibylo. Například Fojtík neúspěšně hledal místo u levé tyčky sparťanské branky, Jiří Krupička při přesilovce zase sám před Matouškem neuspěl. A zlínského gólmana následně nadvakrát nepřekonal ani Raul. Do pauzy ještě měli dobré šance domácí Šnajdar se Stodůlkou, oběma se ale akce na konci nevyvedly.

 

Ve třetí části Pražané hráli trpělivě a vyčkávali na své šance. Dlouho to vypadalo, že se jim to nevyplatí, protože možnosti si tvořili převážně domácí, avšak v čase 41:50 rychlý kontr hostů znamenal vyrovnání. Raula sice domácí obrana odzbrojila, ovšem puk se dostal k Martinu Zikmundovi, jenž propálil Matouška střelou pod horní tyč. Když už zápas směřoval do nájezdů, měli LAPPáci na hokejkách vyrovnání. V doslova posledních sekundách Šafránek trefil břevno, načež odražený puk před prázdnou brankou nikdo do sítě neposlal, pouze mimo ni.

 

V nájezdech jel jako první Palát, svou střelou ale neuspěl. Stejně si vedl hostující Zapletal. Druhou sérii načal Erik Fojtík a krásnou prohazovačkou pod saněmi překonal Vápenku. Vím, že tyto věci na něho v reprezentaci už dříve platily. A jelikož tam už delší dobu nejsem, předpokládal jsem, že ho zmatu a zapomněl, co dělám. A asi jsem předpokládal dobře,“ usmíval se Fojtík. Následně neproměnil hostující Jiří Krupička, ani domácí Šafránek. A když Zdeněk Krupička trefil břevno, od něhož se puk se štěstím neodrazil za brankovou čáru, mohli Zlínští slavit výhru. „Ještě teď mě zvoní v uších,“ vtipkoval po zápase na adresu posledního nájezdu gólman Matoušek.

 

Dle dvougólového Fojtíka to opravdu nebylo zrovna ideální utkání. „Celému týmu se trošku nedařilo. Střelecky jsme měli navrch, šance jsme si taky měli, ale vinnou zmatku v obranném pásmu Sparta došla k vyrovnání těsně před koncem a museli jsme bojovat v nájezdech. A to je vždy ošemetná věc.“

 

Zítra do Zlína zajíždí Pardubice, která v sobotním utkání vyhrály v Dolném Kubíně 3:0. Avšak údajně by měly být oslabeny o tahouna Heringa. „Mám takové informace, že by neměl hrát. Určitě to ale bude těžký zápas, i když nemají tak kvalitního brankáře, jako byl tentokrát Vápenka. Nicméně je to i tak dobrá parta, která nám nedá kousek ledu zadarmo,“ je si jist Fojtík. Na PSG Aréně se hraje od 11:30 hodin.

 

Sestava Zlína: Matoušek – Julina, Z.Hábl, Šafránek, Fojtík, Palát, Stodůlka, Šnajdar, D.Hábl

 

Sestava Sparty: Vápenka – Z.Krupička, Raul, Zapletal, J.Krupička, Novotný, Frolík, Zikmund, Mekleš, Nachtigalová

 

Vyloučení: 3:2 Využití: Bez V oslabení: Bez Střely na branku: 18:9 (9:1, 5:3, 4:5) Vyhraná vhazování: 30:18

 

Góly a asistence: 14. Fojtík (Stodůlka, Z.Hábl), rozh. náj. Fojtík – 42. Zikmund (Raul)

 

Onlajn přenos včetně animací z důležitých situací naleznete zde: www.onlajny.com/match/index/date/2016-02-20/id/169070