Zlín měl posílit norský reprezentant Magnus Bøgle, místo toho skončil v nemocnici

16.12.2019 12:56

Sledge hokejisté Zlína se vydali k venkovním duelům na Spartě a v Karlových Varech ve velmi chudé sestavě. Bez útočníků Martina Joppy a Dávida Kormana, navíc s horečkou ulehl i pilíř obrany Zdeněk Hábl. I proto Zlínští sáhli k výpomoci zahraničního hráče, nastoupit měl norský špičkový reprezentant Magnus Bøgle. V sobotu ráno se však všechno dramaticky a velmi smutně změnilo…

 

Účastník pěti mistrovství světa a dvou paralympiád se měl hlásit v sobotu odpoledne před zápasem na Spartě. Bøgle ještě stihl v Oslu nastoupit v sobotu ráno do letadla, těsně před startem se však náhle razantně zhoršil jeho zdravotní stav a byl převezen do nemocnice.

 

Norskému čtyřiadvactiletému reprezentantovi bylo diagnostikováno vnitřní krvácení. Z nejhoršího je snad nyní venku, každopádně jeho stav zůstává vážný. Ještě v pátek hrál v Norsku zápas, ve kterém nejspíše došlo k nějaké situaci, která vyvolala tento problém.

 

Místo přestupní bomby se nakonec Zlín vydal do zápasů s tím málem, co zbylo. Ač srdnatě bojoval, bodovat nedokázal. Na Spartě prohrál 0:2, ve Varech 1:3. Lappákům chyběl k lepším výsledkům jeden rozdílový hráč, kterým měl být právě Bøgle. Výsledky však nejsou to hlavní.

 

Otazník nyní visí nad tím, zda-li jeho kariéra vůbec bude pokračovat.

 

Tým SHK LAPP ZLÍN tímto vyjadřuje podporu hráči a jeho rodině v těchto těžkých chvílích a děkuje za jeho obrovský zájem oblékat náš zlínský dres. Pevně veříme, že k tomu ještě v budoucnu bude moct dojít. Magnus je našim hráčem, členem naší rodiny, má u nás svůj dres... Drž se!

 

VIZITKA HRÁČE, KTERÁ BYLA NACHYSTANÁ NA JEHO PŘEDSTAVENÍ:

 

Ač věkěm mladý, teprve čtyřiadvacetiletý MAGNUS BøGLE, historicky má toho za sebou už plno. Se sledge hokejem začínal už jako malý, kdy s otcem chodil trénovat na zamrzlý rybík, než v jeho bydlišti ve městě Moss postavili zimní stadion.

 

Debut v norském národním dresu zaznamenal již jako třináctiletý 16. října 2009 v Turíně, kde odehrál tři duely. Následně se dokonce v únoru 2010 představil ve Zlíně, kde odehrál zápasy proti Česku a Švédsku.

 

Značně na sebe upozonil následující rok v březnu na mistrovství Evropy, kde v patnácti letech jedním gólem dopomohl svému výběru k bronzovým medailím.

A když v roce 2012 skóroval v šestnácti letech i na mistrovství světa, psalo se o něm už jako o velké naději norského sledge hokeje. Web paralympic.org o něm tenkrát napsal: „Mladík září mezi mazáky.“

 

Od té doby se zúčastnil již všech velkých turnajů.

 

Celkem tedy startoval na: mistrovství světa 5x, mistrovství Evropy 2x, paralympijských hrách 2x (například v Pchjongčchangu 2018 odehrál 5 zápasů s bilancí 3+5). Za národní tým odehrál doposud 44 utkání.

 

Své mimořádné zkušenosti i přes svůj mladý věk dokazuje i v jeho městečku Moss, kde je hrajícím trenérem tamního mužstva.

 

Krom zmíněných startů za národní tým ve Zlíně má z Baťova města nová zlínská akvizice také jiné zážitky. Dvakrát zde startoval na LAPP Cupu, v roce 2018 s norským týmem Valerenga vybojoval bronz, když v 6 zápasech zaznamenal bilanci 6+2, v letošním ročníku pak v dresu švédského FIFH Malmö nasázel v 6 duelech 5 branek, na 6 nahrál a odvezl si zlatou medaili.

 

Velký podíl měl Bøgle i na tom, že domácí Zlín nepřešel v semifinále přes jeho Malmö. Debakl 0:6 totiž režíroval čtyřmi body za dva góly a stejný počet asistencí. Kdyby tak v září tušil, kam povedou jeho další kroky.

 

Patřit mu bude číslo 12.

Magnus Bøgle při LAPP Cupu 2019 v dresu Malmö