Ze Soči se vrátili bez medaile, zklamaní ale čeští paralympionici nejsou

19.03.2014 06:30

18. března (Praha) – Dnes po poledni přistál na letišti v pražských Kbelích vládní speciál s českou paralympijskou výpravou, která se v uplynulých dnech zúčastnila XI. Zimních paralympijských her v jihoruském Soči. Poprvé v historii se sice Češi vracejí bez medaile, zklamání ale rozhodně necítí.

 

„Už jenom to, že se naši sportovci do Soči vůbec kvalifikovali, je přece ohromný úspěch, který se hned tak někomu nepodaří. Naše výprava patřila k těm menším, zastoupení jsme měli jen ve dvou, respektive ve třech sportech, a v nich byla velmi silná konkurence,“ vysvětluje výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru Alena Erlebachová.

 

Čeští sportovci zasáhli do sledge hokejového turnaje, alpských disciplín a snowboardingu, který v programu spadal právě pod alpské lyžování. Nejlepším umístěním je páté místo snowboardcrossaře Tomáše Vaverky, na stejné pozici skončili také sledge hokejisté, kteří tak zopakovali umístění z Vancouveru 2010.

 

„Po organizační stránce bylo všechno naprosto parádní, jen škoda, že lyžařům nevyšlo trochu lepší počasí – a taky tratě mohly být postaveny trochu jinak, bylo to hodně strmé, spousta jich závody nedokončila. Atmosféra ale byla parádní, trenér Jakub Flejšar, který tu byl i na olympiádě, dokonce říkal, že si odváží mnohem větší zážitek z paralympiády než z klasické olympiády,“ ocenil vedoucí české výpravy Roman Suda.

 

V Soči bylo rozdáno celkem 72 sad medailí, nejúspěšnějším v pořadí národů bylo jednoznačně domácí Rusko, které vybojovalo celkem 80 cenných kovů, když Rusové dominovali zejména v běhu na lyžích a biatlonu. Mezi úspěšné výpravy se zařadily také Německo, Ukrajina, Francie, Kanada, Rakousko, USA nebo Slovensko – náš bývalý federální partner si ze Soči veze 7 medailí, z toho tři zlaté.

 

Českou výpravu uvítala na letišti v Kbelích také 1. místopředsedkyně senátu parlamentu České republiky Alena Gajdůšková, která sportovcům poděkovala za reprezentaci a předvedené výkony a předala jim vedle drobných dárků také pamětní listy.

 

„Ráda bych vám poděkovala za vaši reprezentaci, jsem na vás velmi hrdá. To, co jste dokázali, je inspirací pro nás všechny. Škoda, že se vám nevěnuje větší mediální pozornost, protože byste si to určitě zasloužili,“ řekla paralympionikům Gajdůšková.

 

Paralympiády v Soči se zúčastnilo před 500 sportovců z 45 zemí světa. Rekordní byl počet prodaných vstupenek (316 200) i šíře mediálního pokrytí.

 

„Hry byly naprosto dechberoucí z hlediska jejich dopadu, který je daleko širší, než se paralympijské hnutí odvažovalo doufat. Soči byla velkolepá přehlídka sportu a ukázka síly lidského ducha – a to nejen z hlediska špičkových sportovních výkonů, ale i z hlediska organizace, která byla naprosto bezproblémová,“ ocenil prezident Mezinárodního paralympijského výboru sir Philip Craven.

 

XII. Zimní paralympijské hry se uskuteční v roce 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. V roce 2016 čeká české paralympioniky účast na letní paralympiádě v Riu de Janeiru 2016.

 

Premier Sports CZ