První finálový zápas SHK Lapp Zlín zvládl

22.02.2015 22:59

Tříleté čekání SHK LAPP Zlín na postup do finále se zdálo nekonečné. Po velmi úspěšné loňské základní části se Zlínu postavila do cesty Olomouc, která následně slavila postup do finále na úkor Zlína. Letos si ale zlínští hráči finálovou účast ujít nenechali a dnes od 15:45hod vstoupili na ledě týmu SHK Mustangové Pardubice do bojů o mistrovský titul.

Zlín začal utkání velkým tlakem a hned po 48 vteřinách strhnul vedení na stranu Zlína kapitán Zdeněk Hábl! Fanoušci Pardubic však nemuseli dlouho smutnit, protože hned o minutu později se z nenápadného protiútoku prosadil po asistenci Kubeše i domácí Hering a srovnal na 1:1. Příležitost ke vstřelení další branky dostali hosté v 7. minutě, kdy byl domácí Hering vyloučen na 2 minuty za vysokou hůl. Pardubičtí se ale velmi dobře bránili a z jejich hokejek putoval puk vždy až do středního pásma. Prosadit se v takto vyrovnaném utkání bylo velmi obtížné, z opatrné hry obou týmů byla důležitost dnešního utkání zcela zřejmá. Přesto se Hering po opuštění trestné lavice dostal k puku a pěknou střelou prověřil zlínského Matouška, který ukryl puk do lapačky. Po následném zakázaném uvolnění domácích se Zlín dostal do útočného pásma, vytvořil si tlak, ale k zakončení se nedostal. Ve 12. minutě se Motyčka s Kubešem ještě neprosadili, ale o minutu později zařídila stejná dvojice 2. branku Pardubic a vedení 2:1.

Druhá třetina přinesla stejně vyrovnaný a opatrný hokej jako ta první. V 17. minutě utkání se k puku dostal Palát, který našel před brankou volného Hábla a ten prostřelil ležícího gólmana Drahého a srovnal na 2:2! Ve 20. minutě si početní výhodu vyzkoušeli i domácí, když Marian Ligda odpykával dvouminutový trest za nesportovní chování. Pardubice se usadily v obranném pásmu Zlína, ale jedinou velkou šanci Matoušek zlikvidoval. Na opačné straně se zkoušel prosadit Fojtík, ale nebezpečnou přihrávku zachytila pardubická obrana a Drahý tak nemusel zasahovat. Další šanci si pro změnu vypracovali domácí, Kubeš nahazoval puk za zlínskou branku, ale obrana Zlína byla pozorná a Julina vyvezl puk až do středního pásma. Ve 28. minutě se snažil domácí Hering najít před brankou spoluhráče, avšak jeho přihrávka byla nepřesná. V poslední minutě 2. třetiny se ještě do velké šance dostal Pavel Julina, ale branku Pardubic přestřelil.

V dnešním zápase se Zlínu střelecky dařilo vždy v úvodu každé třetiny a stejné to bylo i v té závěrečné. Zlínu ke skórování stačilo pouhých 23 vteřin a byl to právě Erik Fojtík, který po přihrávce Martina Joppy zvrátil vedení opět na stranu hostů ze Zlína! Domácí byli inkasovanou brankou mírně zaskočení, Zlín tak dostal prostor pro další akci, ale skóre se neměnilo. V 37. minutě si ale hosté dali více záležet a David Palát proměňuje svou šanci a posílá Zlín do dvoubrankového vedení! Domácí Pardubice se snažily o rychlou odpověď, ale jejich útok byl zastaven už ve středním pásmu. 2 minuty před koncem utkání se do velké šance dostával Motyčka, ale Julina se stihl vrátit a do šance ho nepustil.

Protože se Pardubice už do žádné větší šance nedostaly, SHK LAPP Zlín zvítězil v prvním finálovém utkání na ledě Pardubic 2:4! Finálová série se tak stěhuje do Zlína, kde se 6. března od 18:30hod odehraje další finálové utkání, které už může rozhodnout o tom, kdo se stane letošním mistrem!

Autor: Kamil Šnajdar