Vládci Evropy! Sledge hokejisté Zlína mají zlato z domácího turnaje, vyhráli po nájezdech

08.09.2018 17:54

Ačkoli výhrama ostřílení borci, stejně brečeli. Sledge hokejisté Zlína dokázali poprvé v historii vyhrát domácí turnaj LAPP Cup Zlín poté, co otočili duel s italským týmem South Tyrol Eagles. Nepříznivě se vyvíjející duel 0:2 dospěl až do samostatných nájezdů, kde byli o gól úspěšnější domácí. Fanoušci tak po právu vytáhli transparent s nápisem „VLÁDCI EVROPY.“

 

ZLÍN – South Tyrol 3:2sn (0:0, 1:2, 1:0 – 0:0 – 2:1)

 

Branky a nahrávky: 27. Geier (Julina, Joppa), 37. Joppa (Julina), rozh. náj. Kubeš – 18. Winkler (Kafmann), 20. Lanza (Cavaliere, Kafmann) Vyloučení: 1:1 Využití: 1:0 V oslabení 0:0 Střely na branku 19:10.

Sestava SHK LAPP Zlín: Matoušek (Molek) – Julina, Z. Hábl, Zapletal, Kubeš – Geier, Joppa, D. Hábl, Ligda (C), Turic, Doležal, Rauš.

Sestava South Tyrol Eagles: Kanestrin (Kasslatter) – Ambrosi, Cavaliere, Planker – Depaoli, Enderle, Kafmann, Kalegaris, Kerschbaumer, Larch, Torella, Winkler, Lanza, Macri.

 

Finále to bylo pro oko diváka výjimečné. Vyrovnaný duel plný odhodlaných hráčů nechat na ledě všechno byl po první třetině bezbrankový, Italové v ní ale nastřelili tyč.

 

Prostřední část začala naopak obrovskou šancí Zlína. Kapitán Ligda pálil téměř do prázdné branky, kotouč se ale pouze otřel o brankovou konstrukci, přičemž známe „nedáš, dostaneš,“ platilo i tentokrát. Laciný pokus z kruhu Stephana Kafmanna vyrazil Matoušek pouze před sebe, kde dorážel Werner Winkler – 0:1.

 

Neuběhly ani dvě minuty a Zlín prohrával o dvě branky. Mezi kruhy se objevil nekrytý Gabriele Lanza, jenž zvýšil na rozdíl dvou branek. Domácí poté získali územní převahu, vstřelit kontaktní branku se jim ale dlouho nedařilo. Až v čase 26:58 Pavel Julina perfektně našel najetého Michala Geiera, který zavěsil kotouč pod břevno – 1:2.

 

Ve třetí třetině už to byla jen cesta Zlína za vyrovnáním. Domácí sice museli dávat pozor na pokusy soupeře o brejky, zlínská obrana ale byla v obranné činnosti rychlejší než soupeř. Když na světelné tabuli svítilo dokonce ani ne devět minut, udělala obrana Tyrolska v oslabení fatální chybu. Martin Joppa dostal mezi kruhy nespočet místa, což proměnil ve vyrovnání.

 

Poté mohly rozhodnout oba celky. Zdeněk Hábl nabízel puk Joppovi před prázdnou branku, slovenský forvard ale na kotouč nedosáhl. Na druhé straně pálil Kalegaris do zcela odkryté branky, zkušený špílmachr ale nastřelil pouze boční síť! V ten moment byl s italským celkem konec.

 

V prodloužení sice Geier obrovskou šanci na rozhodnutí nevyužil, v nájezdech už ale Zlínští finále ovládli. Když po trefách Geiera a Kubeše gólman Matoušek chytil nájezd Depaoliho, začali sledge hokejisté Zlína skrápět zlato v slzách dojetí. "Původně jsem chtěl udělat naprosto něco jiného, ale původní záměr vstřelit gól se povedl," usmíval se se šampaňským v ruce autor vítězného nájezdu Pavel Kubeš.

 

Turnaj byl Memoriálem Jaroslava Knedly, prvního zlínského i českého sledge hokejového gólmana, který byl před utkáním in-memoriam uveden do síně slávy. „Uctili jsme památku Jarka, jak nejlépe to šlo. Byl to psychicky i fyzicky velmi náročný zápas, ale naštěstí jsme jej zvládli. Vyhrát tento turnaj je maximum. Je to nejlepší klubový turnaj, jsme vládci Evropy,“ těšilo Pavla Julinu, obránce Zlína, který načal svou dvacátou sezónu ve zlínském dresu, jak nejlépe to šlo. Zápas ale dohrál s nespecifikovaným zraněním na ruce. „To k tomu patří,“ usmál se ostřílený zadák.