Velký rozhovor s GM Petrem Julinou: Turnaj byl výjimečně klidný. A cíle do sezóny? Musíte mít vždy ty nejvyšší...

21.09.2019 00:08

Jednadvacetá. Přesně do tolikáté sezóny vstoupil na domácím turnaji LAPP Cup zlínský sledge hokejový klub. V srpnu to bylo rovných 20 let, kdy do Zlína zavítal sledge hokej poprvé. A celou tu dobu má po svém boku dvě legendy – bratry Pavla (hráč) a Petra Julinovi. Druhý jmenovaný z role generálního manažera mluví ve velkém rozhovoru o tom, jaký byl letošní turnaj, jaká je spokojenost s bronzem či o tom, co očekává od nové sezóny.

 

Již podeváté vstoupili Zlínští do sezóny domácím mezinárodním turnajem LAPP Cup. Ač zlato z loňského roku neobhájili, extra zklamání nepociťují. V silné evropské konkurenci vybojovali bronz. Alespoň nějaká to změna, jinou než zlatou medaili totiž Petr Julina do „své kanceláře“ v takzvaném „Klubíčku“ věšel naposledy v roce 2014.

 

Obecně se mi tento ročník líbil. Všechno probíhalo v rámci možností v klidu, nenaskytly se nějaké velké problémy, všechno a všichni fungovali tak, jak měli. Určitě se jednalo o jeden z nejklidnějších roků,“ řekl ředitel LAPP Cupu Petr Julina.

 

Až na jednu výjimku, týmy byly dost vyrovnané. Takový turnaj je pak velmi atraktivní a vzrušující. My jsme si z něj odnesli bronz, alespoň něco. Letos byly krásné medaile, tak jsem rád, že se na ně můžeme každý doma dívat. Ono když jsem před začátkem turnaje četl soupisky a viděl, jaké tam jsou jména, tak bych bronz bral všema deseti. A asi nejen já. Hrálo tady 22 hráčů z květnového  mistrovství světa, my jsme měli jen jediného. A v boji o bronz jsme porazili Nory, kteří jich měli devět,“ pověděl Julina.

 

Mírné zklamání v koutku duše ale pociťuje, po prvních třech duelech měl totiž Zlín na kontě stejný počet výher. Stačilo následně porazit Itálii a šlo by se přímo do finále, ovšem nepovedlo se poměrem 1:4. Druhá možnost hrát o zlato dopadla ještě hůř, Zlín v semifinále nestačil na Malmö vysoko 0:6. Výhra ze skupinové fáze dodávala týmu naději, jenže už v čase 1:15 vedli Seveřané o dvě trefy.

 

 „Po tom prvním dnu byly myšlenky všelijaké. Měli jsme dvě možnosti dostat se do finále, ale ani jednu jsme nevyužili, takže to zklamání tam trochu je. Na druhou stranu je potřeba říct, že sice jsme měli k tomu finále díky dvěma možnostem blízko, ale výkonem na ledě i velmi daleko. Soupeř byl prostě v obou zápasech lepší. A o dost,“ uznal Julina.

 

Návštěvnost na LAPP Cupu? Na jednom zápase větší jak na fotbalovou Spartu!

 

Každopádně jak jsem řekl na začátku, s turnajem spokojenost. Jak organizačně, tak výsledkově. Před turnajem bych bronz bral. Stejně jak jsme dodrželi to, co je našim takovým malým cílem, a to turnaj rok od roku zlepšovat. Opět si myslím, že tam byly nějaké posuny. Je potřeba poděkovat všem lidem z organizačního výboru za skvělou práci. Stejně tak fanouškům za podporu i v zápasech, kde jsme čekali spíše na závěrečnou sirénu, a taky poděkovat školám, které si našly cestu na zápasy. Věřím, že to bylo lepší než sedět v lavicích,“ usmál se zlínský GM.

 

Na LAPP Cup si celkem našlo cestu okolo dvou tisíc fanoušků, přičemž se stal malý paradox... Na sledge hokej ve Zlíně si našlo cestu více fanoušků, jak na fotbalovou Evropskou ligu. Nejvíce jich totiž bylo na repríze loňského finále s italským týmem, kdy bylo hlediště PSG arény zaplněno do posledního místečka - 600 diváků. A to je víc, než bylo na stadionu při letošním utkání fotbalové Evropské ligy při duelu Sparty s Trabzonsporem.

 

Mimochodem, tušíte, kolik zápasů z turnaje Petr Julina vlastně viděl? „No, skoro nic, vlastně ani ne všechno z těch našich. Bylo toho moc,“ řekl Julina.

Ten zlaté medaile nakonec předával švédskému Malmö, které ve finále vyhrálo nad italským Jižním Tyrolskem 2:1. Pro Italy to bylo sedmé stříbro z devíti ročníků.

 

Je mi jich už líto, musí být z toho na přášky. Je to jako když my jsme v České lize dlouho, do roku 2012, čekali na titul, přitom se stříbrem bych mohl tapetovat zdi. Chtěli ho za každou cenu, přivezli skvělou soupisku i s kapitánem ruské reprezentace Lisovem, ale nepovedlo se. Myslím, že za rok přijedou ještě silnější,“ myslí si Julina.

 

Šestý titul v řadě? Vždycky musíte chtít vyhrát…

 

Již za týden začíná pro Zlín také domácí soutěž. V té za šestnáct sezón Zlín nasbíral čtrnáct medailí, vedle čtyř bronzů a stejnému počtu stříber řadí šest zlatých kovů. Z roku 2012 a posledních pěti sezón. Poslední roky zní vždy titulky novin před startem ligy jasně: „Přeruší někdo zlínskou nadvládu?“ Petr Julina má odpověď téměř vždy stejnou.

 

Do každé sezóny vstupujete s očekáváním, protože až zápasy ukáží, jak na tom jste a mohli byste být. Vždycky je to takové, že si říkáte, že vyhrát ten titul znovu už se snad ani nemůže stát, ale vždycky to nějak vyjde. Na druhou stranu je to sport, ve kterém by měl chtít každý být nejlepší. Takže i když jdete do sezóny s pokorou, musíte mít v hlavě, že jdete všechno vyhrát. Každé buly, každý souboj, každý zápas a celou ligu,“ hecuje Petr Julina.

 

A jak se vlastně pro něj liší týdny před startem sezóny? „Skoro nijak, je to pro mne už rutina. Každopádně je potřeba říct, že se ten sport za těch dvacet let neskutečně změnil. Je to vlastně už úplně jiný sport,“ řekl vůdce zlínského sledge hokejového klubu.

 

A ono vlastně má i tak trochu o „úplně jiném sportu“ pravdu. Jako příklad postačí letošní první kolo ligy: Zlínští sledge hokejisté v něm vyzvou para hokejisty Sparty.