Valašský zpravodaj ze ZPH v Soči Erik Fojtík sobota 8. března

08.03.2014 23:57

Zahajovací ceremoniál Paralympiády v Soči byl pompézní, za účasti "báťušky" Putina, kterému dal najevo svůj nesouhlas s okupací Krymu ukrajinský tým. Takže namísto celé výpravy na podium vystoupil jen vlajkonoš.

Českou výpravu vedl jednoruký lyžař Loska, jež patří k nejlepším lyžařům v Česku.

Zahájení se zúčastnilo na 40 000 lidí a začátek byl povedený. Nicméně my, sledge hokejisté, jsme se po půlhodině odebrali do vesničky a zalehli jsme, abychom byli k prvnímu zápasu celého turnaje plní síly.

Začínali jsme v 9.30, což sice není tak brzy, nicméně před osmou hodinou jsme tam

museli být. Je to totiž přesně vypočítáno na minuty do začátku zápasu.

My jsme začínali s Norskem a šli jsme do zápasu rozhodnutí diktovat tempo hry.

To se nám dařilo a vytvořili jsme si mnoho gólových šancí, ale bez zakončení. Staré pořekadlo "Nedáš, dostaneš" se vyplnilo a Norové se ujali vedení 1:0, když se puk odrazil od Bakkeho sáněk do Vápenkovi branky. Až do začátku 3. třetiny trvalo Česku srovnání z hole Geiera na 1:1. Česká reprezentace nadále diktovala tempo hry po celý zápas, bohužel nedošlo k výhře. Utkání se přehouplo do prodloužení, 4 na 4, kde se českým sledge hokejistům dařila kombinační hra a dokázali držet Nory i v jejich třetině. Když došlo utkání k samostatným nájezdům, přestal jsem věřit ve výhru, poněvadž v přípravných zápasech se nám nájezdy nedařily. Předtucha se potvrdila, Geier, Berger nedali a norští hráči bodovali, takže už třetí nemusel jezdit. ČESKO-NORSKO 1:2.

V neděli nás čeká Švédsko, opět ve stejný čas, ale šance na postup do bojů o medaile přestává být reálná, vzhledem k výsledku KANADA-ŠVÉDSKO 10:1.

 

Autor: Erik Fojtík