Třetí závěrečný den turnaje Lapp Cup Zlín 2013

08.09.2013 08:35

Sobota 7. září byla posledním hracím dnem zlínského turnaje LAPP CUP 2013. Dnešek byl také posledním dnem, kdy mohli sledgehokejisté SHK LAPP Zlín rozšířit svou bodovou sbírku zaútočit tak na medailové pozice. Čekaly je však ještě 2 nelehké zápasy. V tom prvním se zlínští utkali s týmem Russia White. Přestože se jednalo o ruský „B-tým“, i tak se na jejich soupisce objevilo 5 stabilních hráčů ruské reprezentace. Zlínský tým přistoupil k zápasu velmi zodpovědně s vědomím, že případná výhra jim zajistí jistou medaili. Vycházelo se tedy ze zajištěné obrany, která měla být nejlepší obranou před ruskými rychlíky. Úkolem útočníků SHK LAPP Zlín bylo vstřelení vedoucí branky, která by napomohla celkovému zklidnění zlínské hry. Dříve než branky se však diváci dočkali oslabení domácího týmu, kdy v čase 1:46 byl vyloučen Jan Zapletal za tzv. „téčko“. Zlínská čtveřice však oslabení zvládla výborně a neumožnila ruským hráčům ohrozit branku Jana Matouška. O několik minut později dostali i domácí hráči šanci vyzkoušet si přesilovou hru. Početní převahu dokázal Zlín využít po 51 vteřinách, kdy se z levé strany prosadil Erik Fojtík. Zlín se nenechal vedoucí brankou ukolébat a i nadále dodržoval způsob hry, kterou mu naordinoval trenér Tomáš Sedláček. Trpělivá hra se Zlínu vyplatila v čase 12:35, kdy se po asistencích Petera Štíta a Erika Fojtík dostal k puku David Palát, který prostřelil Kozhevnikova a zvýšil vedení domácích na 2:0. V druhé polovině utkání tým SHK LAPP Zlín zažil ještě horké chvilky, kdy celkem dvakrát čelil 2-minutovému oslabení, avšak výborně chytající Matoušek nedal ruským střelcům šanci změnit vývoj utkání. Zlín tak porazil tým Russia White 2:0.

Ve svém posledním utkání změřil tým SHK LAPP Zlín síly se švédským týmem FIFH Malmo. S ohledem na výsledky ostatních utkání by jakákoliv výhra posunula Zlín na celkové 2.místo.

Ihned po úvodním vhazování však bylo jasné, že toto utkání nebude jednoduché. Velmi dobře kombinující švédové dostali Zlín několikrát pod tlak, ze kterého se zlínští dostali často jen za cenu zakázaného uvolnění. V první polovině utkání si domácí zahráli dvě přesilové hry avšak ani v jedné se nedokázali prosadit. Zlínu se nedařila kombinační hra tak jako v předchozím zápase s Rusy a jen těžko hledali recept na to, jak se dostat do útočné třetiny. Zaváhání zlínské obrany tak využil v čase 19:07 Per Kasperi, který vstřelil vedoucí branku. O pár minut později přidal druhou branku v přesilové hře Peter Ojala a zlínským se tak začala vidina stříbrné medaile vzdalovat. V závěru utkání Zlín stáhnul hru na 1. útok. Z toho také vyplynula krásná akce, kdy Palát zavezl puk po pravé straně a přihrával před branku nikým nehlídanému Zděňku Háblovi. Ten tečoval puk směrem do branky, avšak na poslední chvíli jej výborným zákrokem vyrážečkou zachytil Ulf Nilsson. Další výbornou příležitost měl velmi dobře hrající David Palát, který se ocitl sám před švédskou brankou, avšak mířil vysoko nad. Zlín ke konci utkání mírně zlepšil svou hru, ale do konce utkání se mu již branku vstřelit nepodařilo ani se šesti hráči na ledě. SHK LAPP Zlín tak podlehl FIFH Malmo 0:2 a musí se tak smířit s celkovým 3. místem a bronzovou medailí.