Světové "BÉČKO" bojuje o šanci dostat se na Paralympiádu

16.03.2009 09:01

Mistrovství světa ve sledge hokeji 2009 skupiny B se letos dočkalo "odloučeného" místa konání a využívá pohostinnosti holandského Eidhovenu. Oproti očekávání se jej neúčastní šest, ale pouze pět týmů - Velká Británie, Švédsko, Estonsko, Polsko a domácí tým Nizozemí. Finové si na svou premiéru tedy ještě počkají.

V neděli 15. března 2009 byla sehrána dvě utkání. V prvním porazili Britové domácí Holanďany vysoko 8:2 a je zde patrný výkonnostní rozdíl mezi již "ostřílenými" ostrovany a opět začínajícími Nizozemci. 
Velká Británie se na vrcholných světových sledge hokejových akcích pohybuje již od prvopočátku, nejlepšího umístění dosáhla na MS 2004 ve švédském Örnsköldsviku - tehdy to znamenalo 5. místo.
Nizozemci měli na konci minulého století dva klubové týmy - v Groningenu a v Amsterdamu. Nikdy však nevystoupili na mezinárodních reprezentačních turnajích, groningenský tým zanikl a při životě zůstal pouze tým Amstrdam Huskies, pořádající mezinárodní klubový turnaj každoročně na konci března.

Druhé utkání proti sobě postavilo sledge hokejové "otce zakladatele"  Švédy a "benjamínky" Poláky. Utkání skončilo vítězstvím Švédů 3:1.