SHK Lapp Zlín porazil Žraloky z K. Varů 3:1

17.11.2013 18:33

V neděli 17. listopadu sledge hokejisté SHK LAPP Zlín nastoupili na svém domácím ledě proti úřadujícím mistrům z Karlových Varů. S tímto týmem již sehráli zlínští v letošní sezóně jedno utkání, ve kterém zvítězili 0:1 a chtěli výsledek s vítězným koncem zopakovat. Hráči Zlína vstoupili do zápasu velmi nervózně a hned na jeho začátku se nechali soupeřem zatlačit až do vlastní třetiny. Z tohoto tlaku dokázali karlovarští vytvořit dvě velké šance. Tu první ještě dokázal Matoušek zlikvidovat, ale po té druhé již skončil puk za jeho zády. Ve druhé minutě dostal Berger nahrávku od Nejedlého a přesnou střelou pod horní tyčku uklidil puk do Matouškovy branky. Inkasovaná branka Zlínu nijak nepomohla a hru tvořili především hráči Karlových Varů, kteří se několikrát „zabydleli“ v domácím obranném pásmu. Z velkého tlaku se domácí dostávali pouze za cenu zakázaných uvolnění. Zlínu nepomohly ani dvě přesilovky v 8. a 11. minutě, kdy převaha jednoho zlínského hráče nebyla na hře vůbec znát a karlovarští jen v klidu vyhazovali kotouče až za domácí branku.  Na konci první třetiny se však Lapp Zlín nechtěl smířit s dosavadním výsledkem a z ojedinělé šance se mu podařilo srovnat. To když se sehrané duo Hábl – Palát dostalo do přečíslení, Palát naznačil střelu a přihrál Háblovi, který v těžké pozici dostal puk do branky.

Druhá třetina by se dala zapsat černou barvou do zlínské kroniky. Zlínští hráči naprosto vypadli z tempa zápasu, a po velkých hrubkách obrany se žraloci dostávali do střeleckých příležitostí jako na běžícím pásu. Zlín zachránilo velké štěstí, ale také jistota v brance v podobě Jana Matouška, který kryl nespočet střel a nedovolil karlovarským vstřelit vedoucí branku. V době, kdy Zlín myslel spíše na obranu než na útok, se k puku opět dostalo duo Hábl s Palátem, kteří překvapili obranu soupeře a necelé 4 minuty před koncem 2. třetiny dostali svůj tým do vedení. Zlín se ještě musel ve druhé třetině o své vedení obávat, když přesně 2 minuty před jejím koncem byl za faul vyloučen domácí Hábl, ale zlínští sehráli přesilovku velmi dobře a neumožnili soupeři vytvořit si nějakou šanci.

V průběhu prvních dvou částí utkání se ukázalo, že tým SKV Sharks Karlovy Vary mají na ledě herní převahu, na kterou SHK Lapp Zlín jen velmi těžko hledal odpověď. V poslední třetině se zlínští konečně dostali do tempa zápasu a dokázali se hře soupeře alespoň přiblížit. Strach o výsledek utkání rozprášil 6 minut před koncem třetiny Marian Ligda, který svou střelou, ihned po vhazování, překvapil hostujícího brankáře Macha a pojistil vedení na 3:1 pro domácí. Ve 40. minutě hosté měli velmi blízko ke snížení, před Matouškem se objevil nikým nekontrolován Jiří Berger. Zlínský golman se štěstím střelu zlikvidoval. V závěru utkání si ještě karlovarští vytvořili tlak při přesilové hře, když byl vyloučen Fojtík. Domácí obrana ale výborně zafungovala a s velkým přispěním brankáře Matouška se tomuto tlaku ubránila.

Štěstí se v tomto utkání přiklonilo na stranu Zlína, který dnes předvedl asi nejméně zdařilý výkon v celé dosavadní sezóně, avšak díky výborným zákrokům brankáře a proměňování svých šancí zvítězil 3:1. Tímto vítězstvím si zlínští sledge hokejisté upevnili vedení v tabulce České sledge hokejové ligy.

Autor Kamil Šnajdar