Prohra se Studénkou. Zlín zlomily ruské góly a vlastní přesilovky

09.11.2019 20:37

Zlínští sledge hokejisté prohráli v 5. kole České para hokejové ligy na ledě Studénky 3:4. Dlouho vyrovnaný duel rozhodly ruské góly, když se dvakrát za soupeře prosadil Popov a stejně tak dvakrát uspěl Panfilov. Zlín měl sice v zápase herní i střeleckou převahu, ovšem dvakrát inkasoval ve vlastní přesilové hře. SHK LAPP i přes prohru však zůstává minimálně do neděle na čele tabulky. Nyní následuje dlouhá reprezentační přestávka, po které se Lappáci představí 14. prosince na Spartě a o den později v Karlových Varech.

 

STUDÉNKA – ZLÍN 4:3 (2:0, 0:2, 2:1)

 

Branky a nahrávky: 7. Panfilov (TS), 10. Popov (Kalegaris), 39. Panfilov (Kalegaris), 40. Popov – 17. Joppa (Ligda), 20. Z. Hábl (Julina, Joppa), 43. Ligda (Joppa). Vyloučení: 6:2, navíc TS pro STU. Využití: 0:1, v oslabení: 2:0. Střely na branku: 10:21 (2:8, 2:10, 6:3). Vyhraná vhazování: 14:25. Nejlepší hráči: Sergej Panfilov – Zdeněk Hábl.

 

Sestava Studénky: Lepáček – V. Kudela, Fojtík, Staněk, Schilcher, Panfilov, Popov, Kalegaris, Kudrna, Prostředník.

Sestava Zlína: Matoušek – Z. Hábl, Julina, Ferenčík – Turic, Ligda, Joppa – Rauš. D. Hábl, Mach.

 

Zlínští začali reprízu loňského finále aktivně, do zakončení se dostal Joppa či Ligda, ovšem Lepáček byl připraven. Následně se sice museli Zlínští bránit při vyloučení Ferenčíka, to ale zvládli skvěle. V 7. minutě navíc sami dostali možnost početní výhody.

 

Jenomže… V té Julinovu nahrávku na útočné modré čáře vystihl Popov a unikal sám na Matouška, při rychlostní souboji se Zdeňkem Háblem ovšem Rus upadl a sudí, trochu překvapivě, nařídili trestné střílení. Toho se zhostil druhý ruský útočník Studénky Panfilov a poslal domácí do vedení.

 

„Jsem si stoprocentně jistý, že jsem se ho před tím jeho pádem ani nedoktnul. Špatně se odrazil a jak se mu hroty zapíchly do ledu, tak přepadl dopředu,“ řekl k situaci Zdeněk Hábl.

 

Právě on mohl následně srovnat krok, ovšem tváří v tvář Lepáčka v brance soupeře nepřekonal. A tak se radoval zase soupeř – sám mezi kruhy zamířil přesně Ilja Popov. A jelikož na druhé straně Julina mířil vysoko, stav byl o první pauze 2:0 pro Studénku, ovšem střely 8:2 pro Zlín!

 

Z prostředního dějství však uteklo jen pět minut a bylo vyrováno. Převahu Zlína nejprve zužitkoval Martin Joppa, který z blízka prostřelil Lepáčka na zadní tyč. No a v čase 19:14 už vyrovnával přesnou střelou pod horní tyč Zdeněk Hábl, i když při jeho pokusu sudí rozpažili a uznali až dorážku Joppy. Nakonec byl ale za gólový označen už Háblův pokus.

 

Viděl jsem hned, že to bylo gól, ale ještě štěstí, že to Martin Joppa dorazil, jinak by to bylo asi divoké, protože rozhodčí u té mé střely rozpažil,“ pověděl Hábl.

 

Až potom se dočkal Matoušek prvního zásahu, ovšem zlínská převaha byla nadále znát. Bohužel však bez gólového efektu, neboť třeba David Hábl trefil jen tyčku.

 

Na startu třetí periody měl možnost strhnout vedení na stranu Studénky Popov, ovšem Matoušek byl připraven. Poté hrál Zlín přesilovku, jenže v ní se naopak dostal do šance Kalegaris, zlínského maskovaného muže ale nepřekonal. Stejně tak o minutu později.

 

V čase 38:14 už ale Studénka šla do vedení, kdy přečíslení dva na jednoho zakončil střelou Sergej Panfilov. Zlín mohl srovnat hned vzápětí, kdy hrál další přesilovku, ovšem tu opět hrubě nezvládl. Vyhozený puk sice brankář Matoušek zastavil, ovšem dále už s ním nedokázal naložit a jeho kiks potrestal brankou na 4:2 Popov.

 

Na poslední chvíli jsem si rozmyslel, co udělám, chtěl jsem, aby hráč přejel a já jsem to mohl rozehrát, ale nějak se mi to zamotalo pod sledge a neštěstí bylo na světě,“ řekl gólman Matoušek.

 

Zlín sice ještě tři minuty před koncem dokázal snížit po gólu Mariana Ligdy, když využil první ze šesti přesilovek v zápase, ovšem dále už se do větší šance nedostal, a to ani při závěrečné power-play v poměru šesti proti čtyřem.

 

Přesilovky nám nevycházely vůbec. Nevytvořili jsme si v nich ani šance, navíc jsme v nich dvakrát inkasovali. Být lepší nic neznamená, body nemáme. Mrzí mě ten úplný konec, kde jsme za stavu 3:4 nezvládli na soupeře zatlačit, a to ani při power-play,“ mrzelo Zdeňka Hábla, obránce SHK LAPP Zlín.

 

To forvard Studénky Sandro Kalegaris mluvil pochopitelně o něco radostněji. „Zlín působil kompaktněji, jako tým se prezentovali lepší hrou, věděli o sobě, byli lepší. Nám ale paradoxně vyšla oslabení, to je asi klíčový rozdíl. Sice jsme nezvládli úvod druhé třetiny, kde jsme dvakrát inkasovali, tam jsme hráli fakt špatně, ale časem se to otočilo. Při našem vedení 3:2 nám to navíc velmi usnadnil zlínský brankář, udělal obrovskou chybu, díky které jsme měli konec zápasu klidnější,“ pověděl kapitán italské reprezentace.