Olympijský park Soči Letná 2014

12.02.2014 10:00

V pondělí 10. února se v Olympijském Parku Soči 2014 Letná uskutečnil „Den s Českým paralympijským týmem“.  Na této akci se bylo zastoupeno několik zimních sportů pro handicapované. V rozlehlém Olympijském Parku se široké veřejnosti představili sporty jako je monosky ( speciálně upravená lyže pro handicapované), curling vozíčkářů, jenž se těsně nenominoval na paralympiádu, běh na lyžích a v neposlední řadě sledge hokej.

V dvojzápasové exhibici ve sledge hokeji proti sobě nastoupili dva týmy hrající Českou sledge hokejovou ligu, SHK Lapp Zlín a SHK Mustangové Pardubice. Více než o výsledek šlo především ukázat veřejnosti, co je to sledge hokej, který bude Českou republiku reprezentovat na paralympijských hrách v Soči. A že se v těchto utkáních bylo na co koukat. Byli k vidění ukázkové akce, góly, ale i pěkné zákroky brankářů a různé parádičky. I když ledová plocha měla pouhých  40x20 m a pravidla musely být přizpůsobeny na tuto velikost ledové plochy, byl to pro hráče obou týmů velký zážitek a užívali si to. Nakonec oba duely vyhráli Pardubičtí Mustangové.

Exhibici pískali dva zlínští rozhodčí, Leon Wesley a Jan Vaněk, kteří také odlétají na paralympiádu do Ruského Soči soudcovat sledge hokej. Při obou představení sledge hokeje byl přítomen manažer České reprezentace pan Vladislav Hamrla a člen komise pro sledge hokej ČSLH pan Karel Jankovi.

Pro návštěvníky parku byla připravena autogramiáda dvou sledge hokejistů, kteří hrají za pražskou Spartu, první Michal Vapenka- brankář a druhý Zdeněk Krupička- útočník. Kromě těchto dvou reprezentantů bylo možno na ledě při exhibici vidět dalších 7 hráčů, kteří budou oblékat reprezentační dres při paralympiádě. Na straně Lapp Zlín to byl Zdeněk Hábl, David Palát, Zdeněk Šafránek a na straně Mustangů Tomáš Kvoch, Pavel Kubeš, David Motyčka a Jiří Raul.

Nejen sledge hokej, ale všechny prezentované zimní sporty pro handicapované  si mohli diváci po ukázkách pod dozorem sportovců vyzkoušet.

Shrnuto a sečteno, paralympijský den se velice vydařil a to hlavně zásluhou skvělé organizaci společnosti Premiér Sport. Velké díky patří také dobrovolníkům, kteří se na tomto dnu podíleli.