Krvavou řežbu v Pardubicích ovládl Zlín, který tak má jistotu play off!

09.12.2018 16:41

Doslova krvavou řežbu na ledě Pardubic ovládli sledge hokejisté Zlína 3:2 a mohou se radovat z postupu do play off, kde nebudou chybět podesáté v řadě. O výhře rozhodla první polovina duelu, ve které padly všechny branky. LAPP má tak aktuálně náskok na čele tabulky pět bodů. Paradoxem je, že všechny góly vstřelili Zlínští, pouze dvě do vlastní sítě. I přesto ale protáhli neporazitelnosti s tímto soupeřem, Pardubice Zlín naposledy porazily 1. října 2011.

 

Pardubice – Zlín 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)

 

Branky a nahrávky: 8. Doležal (R. Buhr), 24. P. Kubeš – 7. Ligda (Rauš, Joppa), 13. Palát (Joppa), 19. Z. Hábl. Vyloučení: 2:3 Využití, v oslabení: Bez. Střely na branku: 12:11 (2:6, 3:2, 7:3).

Sestava SHK Mustangové AUTO IN: Drahý – Štěpják, Kvoch, Michalec, P. Kubeš, V. Buhr, Hering, Doležal, Kořínek, Chudomský, R. Buhr.

Sestava SHK LAPP Zlín: Matoušek (Molek) – Julina (A), Z. Hábl – Palát, Ligda (C), D. Hábl, Joppa (A), Stodůlka, Rauš.

 

Úvod duelu patřil Zlínu. První dvě šance měl Palát, osamocen před Drahým ale ani jednou neuspěl. Radovat se hosté mohli v 7. minutě: Po slovenské ose Joppa, Rauš se dostal kotouč ke kapitánovi Marianu Ligdovi, který z mezikruží uspěl střelou k pravé tyči.

 

Pardubice se poprvé do útočné akce dostaly o půl minuty později. První střelu na branku Matouška vyslal Pavel Doležal a rovnou se mohl radovat z vyrovnání poté, co si Matoušek kotouč nešťastně přizvedl do vlastí sítě.

 

Zlínští ale byli v první třetině lepší a vedení si ještě vzali zpět. Lídr kanadského bodování ligy Martin Joppa parádní přihrávkou vystavil do gólové situace Davida Paláta, který v čase 12:38 překonal Drahého podruhé. Do konce periody hráli ještě Moravané přesilovku, stav už se ale neměnil.

 

Zlínu vyšel vstup do prostředního dějství, chybu Pardubic ve středním pásmu potrestal obránce Zdeněk Hábl, který si v samostatném úniku počínal zkušeně – 1:3. Domácí se dostali do hry při vyloučení Juliny, a přestože jej nevyužili, dostali se do tlaku. Nejprve neuspěl ve své šancei Hering, načež se ale přeci jen Mustangové dočkali gólu. Pavel Kubeš směřoval nahrávku skrze brankoviště na druhou stranu, do jeho pasu však nešťastně vložil hůl zlínský David Hábl, který tak uklidil kotouč do vlastní sítě – 2:3.

 

Ve 25. minutě přišel nepříjemný moment. David Palát (na fotce) za brankou Pardubic dostal do helmy tvrdou ránu pukem, začal krvácet a několik minut musel být v péči lékařů. „Šel mi puk na mřížku helmy, reflexem jsem se natočil a schytal jsem to na ucho. Hned jsem věděl, že je zle, když jsem viděl pod sebou kaluž krve. Navíc dlouho trvalo, než přiběhl nějaký zdravotník…“ pověděl Palát, který ještě předtím stihl dát druhý gól Zlína. „Byla to krásná akce Martina Joppy, já už jsem jen zakončoval,“ smekl poklonu spoluhráči.  Zranění Paláta značně rozhodilo oba celky a do přestávky už nic moc k vidění nebylo.

Nikterak moc hokejový výkon pokračoval i ve třetině závěrečné. Domácí si sice vytvořili pár šancí k tomu, aby dorovnali skóre, jenže Matoušek už za svá záda žádný pokus ať z hole Kubeše, Heringa či Michalce nepustil.

 

„Bylo to od půlky už takové nehokejové, zřejmě docházely oběma týmům síly. My jsme navíc přišli o Davida Paláta. Není sranda to celé ujezdit, byl to ke konci už jen boj bez nějakých hokejových prvků. Byla to holomajzna, dělalo se hodně předržování, pozdní nahrávky, umíme zahrát stokrát líp. Každopádně vyhráli jsme a pohled na tabulku je pěkný,“ pověděl obránce Zdeněk Hábl, který při dlouhodobé absenci neutrála Zdeňka Šafránka hraje zápasy společně s druhým bekem Pavlem Julinou bez střídání.

 

Dneska jsme ale oba dostali dvouminutové tresty, tak jsme si aspoň na chvíli odpočinuli,“ usmál se Hábl. „Nějak to musíme zvládnout, nepodporujeme útok tak, jak jsme byli zvyklí,“ řekl Zdeněk Hábl.

 

Trenér Pardubic Michal Tereska pochopitelně moc radost neměl: „Včerejší zápas se Studénkou nás stál mnoho sil. Zlín hraje velmi aktivní hokej, mají několik skvělých hráčů. Rozhodující chvíle asi byla, když jsme neproměnili brejk dva na nikoho chvíli před koncem. Mohlo to být 3:3 a mohli jsme alespoň bodovat. Zase jsme se Zlínem prohráli, ač jsou ty zápasy vždy vyrovnané a je to reklama na hokej, tak se nám nedaří to za těch osm let prolomit. Je to o jednoduchosti, Zlín dokáže hrát hokej a my máme určité problémy. Někdy se necháme strhnout hrou a je problém, třeba těžko se nám kočíruje Hering, který s námi netrénuje a jde to vidět. Chce být všude a není nikde.“

 

Onlajn přenos z utkání naleznete ZDE.