Konečně se ledy hnuly

06.11.2013 23:30

Jsem spokojen s prohlášením předsedy České sledge hokejové asociace a ředitele ligy Tomáše Mlčáka. Je to věc, která se měla udělat již dávno a ne jen o ní mluvit. Jen mě mrzí, že ledy se začínají hýbat po nějakém incidentu, když se tomu dalo předejít.

Jsem odsouzen za nemorální jednání, že jsem nerespektoval dohodu kapitánů. Ale snad budeme mít po letech přesně přeložené pravidla do češtiny, podle kterých se hraje na celém světě, včetně České sledge hokejové ligy.

Když se rozjížděla ČSHL, byli jiné podmínky, pravidla se upravovali, sáně se dělali doma na koleně. Hra bývala pomalejší, skoro bezkontaktní. V dnešní době je na vysoké úrovni, akčnější, útočnější. Stále se to hraje na amatérské úrovni, hráči nejsou finančně hodnoceni. Byli také přijaty mezinárodní pravidla a s tím jsou spojené i povinnosti, co se týče nejen bezpečnosti hráčů.

Český národní sledge hokejový tým je od roku 2009 na Mistrovství světa ve skupině A a v příštím roce již podruhé bude českou republiku reprezentovat na paralympijských hrách v Soči. Myslím, že už nemůžeme na Českou sledge hokejovou ligu pohlížet jen, že se hraje „pro zábavu a o nic nejde“. Právě v klubech se vychovávají noví hráči a hrají stávající opory národního týmu a je potřeba schválené pravidla konečně začít respektovat i u nás. Zvlášť když se jednalo z mého hlediska o hrubé porušení pravidel. Přitom stačilo jenom prodloužit sledge sáně (hráč měl nastavení na šatně). Celý incident byl  nešťastně řešený a zbytečný, reakce olomouckého týmu neadekvátní.

Vůbec mě netěší výsledek zápasu „od stolu“.