Finále ve znamení bitvy na moravském poli. Zlín se utká s rivalem ze Studénky!

07.03.2019 11:13

Nejostřejší finále v historii České ligy, tak se mluví o složení finálové dvojice dvou rivalů Zlína a Studénky. Na začátek čísla: Popáté v řadě si Zlín zahraje finále, celkově po desáté v historii. Po 14 letech to však bude čistě moravská bitva, poprvé v historii pak s rivalem ze Studénky. Naposledy se Morava přela o titul v roce 2005 při sérii Zlína s Olomoucí.

 

Studénka se do bojů o titul dostala historicky poprvé, v semifinále vyřadila 2:0 na zápasy Pardubice po těsných výhrách 3:2 a 5:4. Finále to bude vstutku atraktivní, vždyť pohled na sestavu soupeře hovoří sám za sebe:

 

Dmitrij Lisov, kapitán ruské reprezentace. Roman Severin a Ilja Volkov, další dva muži, kteří na Paralympiádě v Soči vybojovali s Ruskem stříbro. Dále Sylwester Flis, paralympijský vítěz se Spojenými Státy ze Salt Lake City. Sandro Kalegaris, kapitán italské reprezentace a mistr Evropy. V brance Martin Kudela, česká reprezentační dvojka. A mnoho dalších hráčů. Studénka má ve svém týmu hned šest zástupců různých zemí: Ruska, Itálie, Polska, Česka, Slovenska a Rakouska.

 

V letošní sezóně Zlín zvládl obě derby, a to když vyhrál 4:3 a 6:5 v nájezdech. To však soupeř neměl ve svém poli Severina s Volkovem.

 

V celkové historii pak vládne ve statistikách Zlín, který se soupeřem prohrál jen jednou jedinkrát. Dříve však nebyl soupeř vyzdoben takovými jmény, až na výjimku: Před dvěma lety ji táhl Švéd Lundgren, ale nestačilo to: Studénka hrála jen play out. Toť k soupeři.

 

Zlín se bude spoléhat na zkušenosti těžkých zápasů z mezinárodní scény. „Chceme vyhrát, kdo by nechtěl. Ale je to finále, tady už jde o všechno, nikdo nedá nikomu zadarmo ani centimetr ledu. Bude to velmi fyzicky náročné, stejně tak to bude těžké na taktiku. Bude se hrát tvrdě, určitě budou ty zápasy mít grády. Je to zase jiné než loni s Pardubicemi, mají zajímavě poskladaný tým. O to větší však naše motivace je,“ řekl Tomáš Sedláček, trenér SHK LAPP Zlín. Jeho celek vyhrál základní část, v semifinále pak bez ztráty zápasu přešel po výhrách 4:2 a 2:0 přes Spartu.

 

Byli jsme lepší, postup jsme si zasloužili. Na Spartě jsme se sice déle rozjížděli, doma jsme ale duel kontrolovali,“ pověděl lodivod Lappáků.

 

Aby motivaci svých hráčů ještě navýšil, v kabině jim slíbil za případný pátý titul v řadě a šestý celkově jistou odměnu. „Něco jsem slíbil, kluci si nemohou na nedostatek motivace stěžovat. Kdyby to vyšlo, zapřu se a slib splním,“ pověděl Sedláček.

 

Natěšení je v kabině velké, například Martin Joppa v letošní sezóně proti Studénce exceloval. Ve dvou vzájemných zápasech měl podíl na všech deseti brankách Zlína! „Měl jsem i štěstí tenkrát, ale nezlobil bych se, kdybych jej měl zase. Bude to ale velmi těžké, na druhou stranu zase to budou velmi kvalitní zápasy, těším se na ně,“ pověděl Joppa.

 

Série se hraje na dvě vítězná utkání a začíná na ledě hůře postaveného v základní části, tudíž u soupeře. Hraje se v sobotu od 13:45 hodin v multifunkční hale ve Vítkovicích. Zlín se taky bude moci spolehnout na podporu fanoušků, kam klub vypravil autobus zdarma – více ZDE.

 

Odveta je pak na programu o týden později v sobotu 16. března ve Zlíně od 14:05 hodin, případný třetí rozhodující duel v neděli od 10:05 hodin.

 

První finálový zápas mezi týmy HC Sledge Studénka a SHK LAPP Zlín se hraje v sobotu 9. března 2019 ve Vítkovicích. Utkání sledujte v onlajn přenosu ZDE, popřípadě video přenos na facebooku Studénky ZDE. 

 

STATISTIKY ZLÍN – STUDÉNKA

Základní část doma: 9 zápasů, 9 výher, skóre 59:11
Základní část venku: 9 zápasů, 8 výher, 1 prohra, skóre 51:13
CELKOVÁ BILANCE: 18 zápasů, 17 výher, 1 prohra, skóre 97:23
Nejvyšší výhra: 13:0 venku v sezóně 2013/2014
Nejvyšší prohra: 1:3 venku v sezóně 2016/2017