Česká výprava pro ZPH dorazila do Soči

02.03.2014 19:58

SOČI, 2. března 2014 – Česká výprava pro ZPH v Soči se téměř kompletní sešla v Praze a v neděli 2. března odletěla letadlem vládní letky do dějiště zimních paralympijských her, ruského Soči.

V pražském hotelu Don Giovani se v sobotu sešla téměř kompletní výprava sportovců a jejich doprovodů pro zimní paralympijské hry. Do Ruska zamířila v neděli brzo ráno z letiště v Praze - Kbelích, do ruského letoviska u Černého moře dorazila po patnácté hodině místního času.

Česká výprava, která je složená ze sledge hokejového týmu, tři lyžařů a jednoho snowboardisty, tedy dorazila s dostatečným předstihem před startem svých soutěží. Slavnostní zahájení je naplánováno na stadionu Fišt na 7. března. Českou výpravu povede jako vlajkonoš lyžař Stanislav Loska, který si připíše start už na šesté zimní paralympiádě v řadě. Loska je tak poměrně logicky rekordmanem české výpravy.

Hned druhý den po slavnostním zahájení se ve svém prvním zápase představí sledge hokejisté. Ti v prvním utkání změří síly s Norskem, o den později se postaví Švédsku. Skupinovou fázi uzavřou 11. března zápasem s jedním z favoritů celého turnaje, Kanadou. První trénink mají naplánovaný hned první den po příletu, s prostředím se ale seznamovat příliš nemusí. V Soči už totiž absolvovali jeden přípravný turnaj, a tak místní prostředí již dobře znají. I přes vzrůstající konkurenci je cílem boj o medaili.

Úplně jasno o svém programu naopak ještě nemají lyžaři Patrik Hetmer a Oldřich Jelínek, kteří zatím mají jistý start ve slalomu a obřím slalomu, usilují ale navíc o dodatečné zařazení na startovní listinu ve sjezdu a Super G. O jejich žádosti by se mělo rozhodnout 4. března - pokud uspějí, zapojí se do svých soutěží rovněž první den po slavnostním zahájení.

Více času na aklimatizaci bude mít zcela určitě snowboardista Tomáš Vaverka. Snowboardcross, který se představí na paralympiádě poprvé, se pojede až 14. března. Vaverka tak bude mít dostatek času zvyknout si na místní podmínky a dohnat tréninkové manko, které mu kvůli zranění před paralympiádou vzniklo. I přesto Vaverka otevřeně hovoří o svém cíli, kterým je boj o medaili. "V té nejužší špičce nás je tak pět šest, kteří se pereme o ty první pozice," vysvětluje.

 

Nominace sportovců:

 

Patrik Hetmer             (alpské lyžování – slalom, obří slalom)

Miroslav Máčala         (alpské lyžování – trasér Patrika Hetmera)

Oldřich Jelínek                       (alpské lyžování – slalom, obří slalom, super-G, superkombinace)

Stanislav Loska                      (alpské lyžování – slalom, obří slalom)

 

Tomáš Vaverka                      (snowboardcross)

 

Jiří Berger                   (sledge hokej)

Erik Fojtík                   (sledge hokej)

Michal Geier               (sledge hokej)

Zdeněk Hábl               (sledge hokej)

Miroslav Hrbek                       (sledge hokej)

Libor Hulín                  (sledge hokej)

Zdeněk Krupička        (sledge hokej)

Pavel Kubeš               (sledge hokej)

Tomáš Kvoch             (sledge hokej)

David Motyčka                        (sledge hokej)

David Palát                 (sledge hokej)

Jiří Raul                      (sledge hokej)

Zdeněk Šafránek        (sledge hokej)

Michal Vápenka          (sledge hokej)

 

Zdroj: Premier Sports CZ