Česká paralympijská výprava se vrací ze Soči bez medaile

17.03.2014 16:19

SOČI, 17. března 2014 – Česká paralympijská výprava se vrací ze zimních paralympijských her v ruském Soči, poprvé v historii samostatné České republiky bez medaile. Na cenný kov si přitom brousili zuby sledge hokejisté i snowboardcrossař Tomáš Vaverka, nakonec ale museli vzít shodně zavděk pátým místem.

 

V úterý 18. března krátce po poledni by na letišti v Praze - Kbelích měl přistát letoun vládní letky s českými paralympioniky, kteří se vracejí po zimních paralympijských hrách v Soči, vůbec prvních para-Hrách na území Ruska. Na pražském letišti je přivítá Alena Gajdůšková, první místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky, která ocení reperezentaci ČR na zimních paralympijských hrách.

 

Na paralympiádě v Soči se představilo 547 sportovců ze 45 zemí světa, celkově se rozdalo 72 sad medailí. Česká výprava čítala celkem 18 sportovců.

 

Novým rekordem zimních paralympiád je i počet prodaných lístků na závody a zápasy, který v Soči poprvé přesáhl 300 000 vstupenek. Premiéru si v Rusku po olympiádě odbyl snowboardcross i na paralympiádě.

 

Česká výprava měla zastoupení celkem ve dvou sportovních odvětvích - sledge hokeji a alpském lyžování, kam spadá i nově představený snowboardcross. Kromě 14 hráčů sledge hokejového týmu se tak představili tři alpští lyžaři a snowboardista.

 

Vlajkonošem výpravy při slavnostním zahájení byl Stanislav Loska, pro kterého byla paralympiáda v Soči už šestou v řadě. Na svazích v Rosa Khutor se objevil ve slalomu, kde obsadil 21. místo.

 

Nejlepším umístěním jednotlivce bylo páté místo snowboardisty Tomáše Vaverky, kterému nevyšla první ze tří jízd, čímž se mu vzdálil vysněný souboj o medaile. „Já jsem spokojený, že jsem to přežil. Snad se s tím kolenem bude ještě dát jezdit. S pátým místem ale spokojený nejsem, chtěl sem zabojovat o medaili. A tam je velký rozdíl.“

 

Na stejné příčce skončili i sledge hokejisté, kteří po prohře s Kanadou v základní skupině nepostoupili do semifinále, což byl cíl, který si dali před turnajem. Po vítězném zápase s Itálií ale nakonec alespoň obhájili pátou pozici z paralympiády ve Vancouveru. „Do Soči jsme jeli bojovat o medaili, ale jsme rádi, že jsme obhájili to páté místo,“ přiznal po posledním zápase kapitán českého výběru Zdeněk Šafránek.

 

Premier Sports CZ