Češi v úvodním zápase podlehli Norům po nájezdech

08.03.2014 14:25

SOČI, 8. března 2014 – Hned ráno po slavnostním zahájení paralympiády nastoupili ke svému prvnímu zápasu čeští sledge hokejisté. Očekávaný duel s Norskem, který měl dle předpokladů rozhodnout o tom, který z týmů se podívá do semifinále, nezačal pro Čechy ideálně, když museli dohánět po gólu Bakkeho. Vyrovnat se nakonec povedlo Geierovi, o výsledku však v nájezdech rozhodli Bakke s Pedersenem.

 

Úvod zápasu nepřinesl podle očekávání žádné bezhlavé útočení a oba týmy si hlavně hlídaly zadní vrátka. První střelu na branku si sice připsali Češi, v premiérové gólové příležitosti se ale zjevil v sedmé minutě norský útočník Sorheim, který před brankoviště dostal nahrávku z rohu a střílel na Vápenku, český gólman ale skvěle zasáhl.

 

Hráči českého týmu norského gólmana po většinu první třetiny ohrožovali hlavně střelami z dálky, aktivní byl obránce Kvoch, ke gólu to ale nevedlo. Češi si na velké šance museli počkat až do závěru úvodního dějství. Nejdřív se k puku dostal Geier, přehodil si kotouč z hokejky na hokejku a levou rukou střílel, mířil ale mimo. Už v poslední minutě se do další šance probil Berger, který v pravém kruhu natáhl ke střele, zamířil mezi tři tyče, gólmana ale nepřekonal. První třetina tak skončila bez gólů.

 

Úvod druhé části byl úplným opakem té první. Hned po pár vteřinách vyrazil do úniku Pedersen, Vápenka ale opět předvedl skvělý zákrok. Ohánět se musel i na druhé straně Buen, který jen s obtížemi vytěsnil Bergerovu střelu k tyči. Nejblíže měl ke gólu ale Palát – jeho střelu Buen zlikvidoval, puk se však záhadně dostal za jeho záda a vykutálel se jen těsně vedle tyčky jeho branky!

 

První gól nakonec však vstřelili Norové. Berger na útočné modré přišel o hokejku i puk a Solberg uháněl sám na Vápenku, český gólman výborně zasáhl, jenže maskou puk vyrazil přímo k Bakkemu, od kterého se puk odrazil do branky – 0:1! Český tým mohl sice srovnat v přesilové hře, jenže šance si nevytvořil a do závěrečné třetiny šel se ztrátou.

 

Důležitý vyrovnávací gól se podařilo svěřencům trenéra Břízy vstřelit hned po návratu z kabin. Michal Geier dostal puk v levém kruhu a parádní střelou pověsil puk přímo pod horní tyčku Buenovy branky – 1:1! Hosté se vzápětí mohli dostat zpět do vedení, Vápenkovi ale tentokrát pomohla tyč.

 

Český tým i nadále ukazoval, že chce utkání vyhrát a tlačil se do zakončení. Palát získal odražený puk, na Buena ale jel z úhlu a nedokázal puk zvednout dostatečně vysoko. Přestože až do závěrečného hvizdu měli Češi převahu, branku už nepřidali, a tak se šlo do prodloužení.

 

I tam začali lépe naši a pokračovali v tlaku, Kubešovu střelu ale Buen vytěsnil. Branku Norů pak ohrozil i Hábl, jenže ani on neuspěl. Až v samém závěru prodloužení se dostali do útoku i seveřané a hned z toho byla druhá nastřelená tyčka v zápase! Gól ale nepadl, a tak došlo na samostatné nájezdy.

 

V nich se Češi bohužel nedokázali prosadit, zato PedersenBakke na Vápenku vyzráli. Získali tak pro svůj tým důležitý druhý bod.

 

 

Premier Sports CZ