Češi si poradili s Koreou a zahrají si o páté místo

12.03.2014 20:33

SOČI, 12. března 2014 – Český tým se musel rychle připravit na první ze zápasů o umístění. Souboj s Jižní Koreou totiž následoval přesně 24 hodin po začátku utkání Čechů s Kanadou. Na našem národním týmu ale únava nebyla znát - gólově se to projevilo ve druhé třetině, kdy šli Češi do vedení. To navýšili v přesilové hře ve třetí třetině na 2:0 a tento nások už nepustili. V pátek si tak zahrají s Itálií o páté místo.

Češi začali své utkání o umístění aktivně, první větší šance ale měli Korejci. Vápenku prověřila tvrdá střela, kterou český gólman vyrazil maskou. Obrovitého českého gólmana nerozhodilo ani to, že při zákroku o hlemu přišel. V další slibné příležitosti se ocitl korejský kapitán Lee, jenže tentokrát mířil nepřesně a Vápenka zasahovat nemusel.

Do šancí se pak začali tlačit i Češi a hned si vypracovali dvě tutové gólovky, jenže Šafránek i Hábl, kteří se ocitli sami před brankářem Yuem, nedokázali ve výborné pozici zakončit. Poměr střel po první části tak byl 7:1 pro korejské hráče, přestože na gólové šance vedli svěřenci trenéra Břízy. Nejdůležitější ukazatel ale zůstal po úvodních patnácti minutách neměnný 0:0.

Už ve čtvrté minutě druhé části se ale skóre měnilo. Čeští reprezentanti vytvořili závar v útočném pásmu, drželi korejské hráče pod tlakem a zaslouženě se dočkali úvodní branky. Puk se v pravém kruhu odrazil k Jiřímu Bergerovi, který střelou přesně k tyči nedal gólmanovi šanci - 1:0!

Vápenka si na druhé straně připsal několik dalších zákroků, ale žádná ze střel pro něj neznamenala opravdové nebezpečí. Naopak Zdeněk Šafránek mohl svůj tým poprvé na turnaji poslat do vedení o dvě branky, tváří v tvář Yuovi ale opět nezakončil. Horké chvilky pak prožívala obrana českého týmu při dvojnásobném oslabení, to ale trvalo jen chvíli, protože se vyloučit nechal i jeden z Korejců. Druhou část už oba týmy dohráli v pěti hráčích za stavu 1:0 pro český výběr.

Na začátku třetí třetiny ze hry odstoupil český obránce Kvoch, po chvíli se ale vrátil na hráčskou lavici a v zápase pokračoval. Mohl tak vidět i štěstí gólmana Vápenky, kterému pomohla branková konstrukce - puk se totiž po prudké střele odrazil od břevna! Při dalším oslabení pak Vápenka naopak zasahovat vůbec nemusel.

Poprvé v zápase se pak k přesilové hře dostali i hráči českého týmu. Početní výhoda se navíc po dalším faulu Kima prodloužila a toho už Češi využili! Tomáš Kvoch z pozice obránce nabral puk a zaskočil gólmana Yua, kterému kotouč propadl do branky - 2:0! Korejci si pak navíc situaci zkomplikovali dalšími vyloučeními a český výběr už své vedení nepustil.

Autor: Premier Sports CZ