ČEŠI SI PORADILI S ITÁLIÍ A OBHÁJILI PÁTÉ MÍSTO

15.03.2014 08:54

Český sledge hokejový tým má za sebou poslední vystoupení na zimní paralympiádě v Soči. Češi turnaj zakončují na pátém místě, stejně jako před čtyřmi roky ve Vancouveru. Během turnaje dvakrát vyhráli v základní části, jednou prohráli i vyhráli po nájezdech, bez bodu odešli jen ze souboje s Kanadou.

Poslední zápas sehrála česká reprezentace v pátek proti Itálii. Italové si před turnajem dávali za cíl právě páté místo, o které se hrálo, Češi naopak toužili po medailových soubojích. „Do Soči jsme jeli bojovat o medaili, ale jsme rádi, že jsme obhájili to páté místo,“ přiznává kapitán Šafránek, že ke spokojenosti ještě něco kousek chybí.

Výsledek 3:0 ze zápasu s Itálií může svádět k dojmu, že si Češi se svým soupeřem snadno poradili. Realita byla ale hodně odlišná, všechny branky padly až v závěrečné třetině. „Italové byli dvě třetiny lepším týmem. Byli lepší na vhazování i při střelbě,“ hodnotil průběh zápasu trenér Jiří Bříza.

„Náš gólman opět chytal výborně a vypadalo to, že jsme měli i štěstí, které nám chybělo třeba proti Norům. Čekali jsme na šanci a ta přišla v přesilové hře, od té doby jsme začali věřit ve vítězství,“ popsal zřejmě zlomový okamžik Bříza.

O první gól se postaral právě kapitán českého týmu Šafránek, který na začátku třetí části využil přesilovou hru. „Ten gól byl klíčovým momentem celého zápasu. Měl jsem velkou radost, že jsem jako kapitán vstřelil gól a dodal týmu motivaci.“

Do té doby vśak byli aktivnější hráči týmu z Apeninského poloostrova, zejména Gianluigi Rosa, který obraně i gólmanu Vápenkovi nejednou způsobil horké chvilky. „Byli jsme hodně nervózní, bylo tam hodně napětí a tlaku, naše přihrávky ani střely nebyly dost přesné. Ve druhé třetině jsme se bavili o tom, jak tohle všechno zlepšit. Po prvním gólu to konečně přišlo,“vysvětloval po zápase Šafránek.

Trenér Bříza měl kromě radosti z výsledku ještě další důvod ke spokojenosti. „Díky přímým přenosům v televizi se o nás konečně víc mluví a lidé nás uznávají. Doufám, že nám to přivede nové, mladé lidi, kteří pomůžou doplnit střední generaci v tomhle týmu.“

 

https://www.paralympic.cz/2014/03/cesi-si-poradili-s-italii-a-obhajili-pate-misto/