Češi potrápili Kanadu, na body ale nedosáhli

11.03.2014 21:06

SOČI, 11. března 2014 – Český tým měl před sebou v úterý opravdu nelehký úkol. Při snaze o postup mezi nejlepší čtyři celky paralympijského turnaje musel za každou cenu porazit silnou Kanadu, jednoho z favoritů na zlatou medaili. Češi „javorovým listům“ v zápase opravdu pořádně zatopili a odehráli skvělé utkání, Westlake ale jedinou brankou utkání rozhodl o těsném vítězství Kanaďanů 1:0.

 

Ti podle očekávání začali náporem a hned v úvodní minutě Rempel ve velké šanci orazítkoval jednu z tyček Vápenkovy branky! Jenže Češi rychle odhodili respekt k věhlasnému soupeři, v sedmé minutě tak mohli vyrazit do přečíslení a ohrozit Watsonovu branku, Motyčka mohl ještě nahrávat, rozhodl se pro střelu, ale kanadského brankáře nepřekonal.

 

Výborný hokej pokračoval a do další šance se opět dostali hráči s javorovým listem na prsou – od mantinelu se do středu hřiště uvolnil Dixon, objel obránce a střílel, mířil ale těsně vedle tyče. Ve 12. minutě znovu byli na pozoru fanoušci českého týmu, Krupičkova střela si ale cestu mezi tři tyče také nenašla. Když se neujal ani pokus Hábla o teč nahozeného puku, skončila napínavá první třetina bez gólu.

 

Zajímavý a pohledný hokej pokračoval i ve druhé části, výrazně aktivnější ale byli kanaďané. Pomohl jim k tomu nešťastnou chybou i Šafránek, který vyslal do šance Bridgese, ten ale v dobré pozici minul. Šafránek zároveň i falouval a zámořští hráči hráli přesilovou hru. Hned na jejím začátku se znovu připomenul Dixon, střelou z vrcholku kruhů ale trefil jen břevno české branky!

 

Do šance se ale dostali i Češi. Ve 22. minutě dostal Hábl puk šikovně do jízdy, popostrčil jej Bergerovi mezi kruhy, jehož střelu jen s vypětím všech sil vytáhl gólman Watson! Zatímco čeští hráči zůstali jen u hrozby, na druhé straně už udeřilo. Westlake dostal puk od zadního mantinelu před Vápenkovu branku a měl dost času i prostoru na to, aby kotouč namířil nechytatelně nad rameno českého gólmana – 0:1! Svěřenci trenéra Břízy však i po gólu pokračovali v sympatickém výkonu, Kubeš se ale střelou z pravého kruhu neprosadil a ve druhé části už se toho příliš neudálo.

 

I na začátku třetí třetiny čelil jako první střele soupeře Vápenka, s pokusem mladého Delayneho si ale bez problémů poradil. Poradit si pak ale musel s dalšími pokusy při vyloučení Fojtíka. Téměř hned se do šance středem prodral McGregor, jenže neuspěl ani on, ani střelec první branky Westlake, jehož dorážku maskou bravurně vytěsnil český gólman.

 

Čas se českým hokejistům pomalu krátil, šanci ale dostali při přesilové hře. Palát v početní výhodě projel do pásma po pravé straně a ohrozil Watsona, ten ale puk zkušeně lapil do rukavice. Víc toho navíc Češi nestihli a Rempelův faul nepotrestali. Sami se naopak tři minuty před koncem dostali do vážných potíží, když se nechal vyloučit Hábl, který hasil protiútok Kanady. Westlake ještě jednou ohrozil Vápenku, druhý gól v zápase ale nepřidal, a tak se Kanaďané museli spokojit s jednobrankovým vítězstvím. Čechy těsná porážka poslal do soubojů o 5. až 8. místo, kde se ve středu utkají s Koreou.

 

 

 

Statistiky:

 

Branky a nahrávky: 23. Westlake (Bridges)

 

Kanada: Watson (St-Amand) – Dixon, Arsenault, Murray, Whitson, Gemmell – McGregor, Gale, Delaney, Westlake, Bridges, Bowden, Rempel, Dorion, Larocque, Ludwig

Česko: Vápenka (Hulín) – Kvoch, Kubeš, Hrbek, Motyčka, Berger – Geier, Hábl, Krupička, Šafránek, Fojtík, Palát, Raul

 

 

Premier Sports CZ