Češi na druhý pokus ovládli nájezdy a porazili Švédy

09.03.2014 14:05

SOČI, 9. března 2014 – Druhý den sledge hokejového turnaje přinesl druhé střetnutí českého týmu se skandinávským soupeřem. Po Norech přišli na řadu Švédové, tedy "vynálezci" sledge hokeje. Pokud chtěli Češi ještě živit naděje na postup do semifinále a bojů o medaile, museli bezpodmínečně vyhrát. To se jim sice povedlo, za vítězství v nájezdech 2:1 ale získali jen dva body a postup se opět o něco vzdálil.

 

První třetina podle předpokladů opět začala opatrněji. Hráči obou týmu po sobotní porážce toužili po vítězství. Hlavně český tým, který se před turnajem hlásil do bojů o medaile, neměl na výběr. V první velké šanci zápasu se ale zjevil švédský Kasperi, který na levé straně nabral rychlost a uháněl na branku, skvěle jej ale zakřižoval vracející se Motyčka, který šanci zhatil. Z českých hráčů byl na druhé straně aktivní Kubeš, který se z pozice obránce proháčkoval až ke střele, kterou ohrozil branku, ale síť nerozvlnil. První opatrná třetina tak skončila bez branek.

 

To se mohlo změnit hned na začátku té druhé, kdy se po pár vteřinách v šanci zjevil Geier, jenže ani on na Nilssona nevyzrál. Ze Švédů opět české obraně zatápěl Kasperi, do další gólové šance už se ale nedostal. Česká reprezentace pak podruhé v zápase hrála přesilovou hru, jenže v početní výhodě se našim hráčům vůbec nedařilo a téměř se nedostali ke střele.

 

O moc lépe se ale nevedlo ani Švédům, kteří hráli přesilovku kvůli špatnému střídání našich hráčů, a tak obě početní výhody zůstaly bez využití. V další opravdu velké šanci se až ve 28. minutě objevil Berger, i s ním si ale Nilsson bez problémů poradil, a tak byl stav po druhé třetině stále bezbrankový.

 

I začátek třetí třetiny přinesl aktivnější hru českého výběru, který postupem času získával převahu v zápase. Zajímavou střelu z pravé strany vyslal Krupička, Češi ještě mohli dorážet, ale Nilsson puk pohlídal. To už ale nezvládl ve 37. minutě, kdy David Palát od levého mantinelu nahazoval puk, který se o záda obránce odrazil přímo do branky překvapeného švédského gólmana - 1:0!

 

Češi se však z vedení dlouho neradovali. Kasperi, který dlouho zatápěl naší obraně, se dokázal uvolnit v rohu, našel před brankou volného Holma a ten bez problémů srovnal - 1:1! Navíc hned po gólu se do zakončení tlačil Ingvarsson, vystřelit ale nezvládl, neprosadil už se ale ani nikdo z Čechů, a tak se šlo znovu do prodloužení.

 

Tam se znovu připomněl nezmar Kasperi, který odehrál celý zápas bez jediného střídání(!), při samostatném úniku ale mířil vedle. V opatrném prodloužení se toho jinak moc nestalo, rozhodnout tedy musely samostatné nájezdy - podruhé ve dvou zápasech českého týmu.

Češi se ale tentokrát předvedli v lepším světle. Vápenka zastavil všechny střelce a na druhé straně se dokázal povedeným blafákem prosadit jeho kolega ze Sparty Zdeněk Krupička, který tak rozhodl o vítězství českého týmu.

 

 

 

Statistiky:

 

Branky a nahrávky: 37. Palát, rozh. náj. Krupička – 41. Holm (Kasperi)

 

Česko: Vápenka (Hulín) – Berger, Hrbek, Motyčka, Kvoch, Kubeš – Šafránek, Geier, Hábl, Fojtík, Palát, Raul, Krupička

Švédsko: Nilsson (Jonsson) – Ingvarsson, Lundgren, Holm, Hedberg, Wistrand – Kasperi, Rakos, Olsson, Ojala, From, Silvstrand Olsson, Andersson

 

Premier Sports CZ