Aktiv klubů: Další omezení zahraničních hráčů, hybridní icing či pohár Romana Herinka. Podoba ligy nejasná

30.06.2020 18:23

Pondělní více než pětihodinový aktiv klubů přinesl před sezonou 2020/2021 další změny. Došlo k dalšímu omezení startu zahraničních hráčů, mluvilo se i o hybridním zakázaném uvolnění či o podobě soutěže v následujícím ročníku. Toho se zúčastní stejná sestava jako loni, tudíž Zlín, Olomouc, Havířov (dříve Studénka), Sparta, Karlovy Vary a Pardubice. Ani letos nebudou hrát České Budějovice, které se sice chystaly na sezonu, ale dle vyjádření klubu „by se nebyly schopny s omezeným rozpočtem plnohodnotně účastnit soutěže.“

 

Omezení zahraničích hráčů: Loňská pravidla dovolovala každému klubu využít na jeden zápas maximálně pět zahraničních hráčů. Příští sezónu bude počet ještě nižší, a to čtyři. Přičemž však pouze tři zahraniční hráči budou moci být na ledě současně. Třetí číslo je šest, tolik hráčů bez českého občanství bude moct mít každý klub zaregistrovaných.

 

Zlín byl proti, stejně tak jako Olomouc a České Budějovice. Návrh prošel těsně poměrem 4:3. „Je to pro nás moc čerstvá informace, musíme ji strávit. Nevím, jestli je to dobře. Může se stát, že nám dva čeští hráči onemocní a už budeme mít problém se šířkou kádru. Může se stát, že buď nováčci, nebo starší hráči, kteří nejsou zvyklí na velkou zátěž, budou muset být vinou tohoto pravidla přetěžování a fyzicky je zlikvidujeme,“ řekl Petr Julina, generální manažer SHK LAPP Zlín.

 

Další věci je složitost kontrolování, kolik zahraničních hráčů máte zrovna na ledě,“ dodal.

 

Zlín měl protinávrh dovolující šest registrovaných hráčů na sezonu a tři cizince na zápas (cizinec = hráč, který v Česku neodehrál tři a více sezon).

 

Další změnou je aplikování hybridního zakázaného uvolnění. „Sami jsme ho navrhovali, s tím jsme spokojeni,“ pokývl Julina.

 

Další podstatný bod však zůstává i nadále nejasný, a to herní systém následující sezony. Návrhy jsou vesměs tři: buď klasický, tj. základní část dvakrát každý s každým a následující play off.

 

A pak případné nové systémy: Buď rozdělení klubů do divizí (Morava a Čechy), 4x každý s každým v rámci divize a 2x každý s každým z divize z Čech či dlouhá základní část, kde by se každý tým utkal 4x s každým. V tom případě by však nenásledovalo play off, pouze Superfinále.

 

Jsme pro klasický systém. Veškeré další vezmou další čas a případě nahuštěného kalendáře není prostor pro nějaké vynucené změny, které se většinou každou sezonu objeví. Systém divizí je navíc nespravedlivý, dlouhou základní části zase přijdeme o play off,“ pověděl Petr Julina.

 

Poslední podstatnou informací je změna názvu trofeje pro vítěze základní části, ta nově ponese název pohár Romana Herinka, tudíž spoluzakladatele českého sledge hokeje, dlouholetého vedoucího zlínského klubu a člena síně slávy zlínského sledge hokeje.